NOVA SENTÈNCIA SOBRE DRET A L’OBLIT: EL TC FIXA NOUS LÍMITS A L’EXERCICI D’AQUEST DRET

El Tribunal Constitucional ha aprovat una sentència en que estima el recurs d’un comerciant contra la sentència del Suprem que al mateix temps confirmava la sentència de l’Audiència Nacional. Aquestes sentències, anul·laven la resolució de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades que havia emparat al recorrent en la seva sol·licitud de supressió de certes dades de caràcter desqualificatori de la seva activitat professional, que havien estat publicats per tercers a EEUU, i als que s’hi podia accedir a Espanya a través del buscador Google.

La sentència aprovada pel TC recorda la seva doctrina sobre el reconeixement del dret a l’oblit i fixa uns límits al seu exercici i concessió entre els que destaquen el factor de la importància pública de la notícia i el de la seva antiguitat.

La sentència també fa esment a la responsabilitat dels buscadors d’internet que posen a disposició dels internautes dades i informacions que hi ha a pàgines que es troben a la xarxa, i l’obligació d’aquestes entitats de respectar el dret a la supressió d’aquests enllaços quan infringeixin la normativa de la Unió Europea i l’espanyola en aquesta matèria.

En el cas concret objecte de la sentència, el Tribunal considera que s’ha vulnerat el dret fonamental que reclama el comerciant ja que els comentaris que desqualifiquen la seva activitat professional i que han estat publicats en pàgines de servidors fora de la Unió Europea no complien amb els paràmetres d’interès públic ni de tenir una data suficientment actual que pogués justificar el manteniment dels enllaços per accedir a aquesta informació.

Si vols exercir el teu dret a l’oblit i tens dubtes de com fer-ho o bé si aquest procedeix, envia’ns un correu a info@edret.cat o truca al 938729405 i des d’e-dret t’assessorarem.

 

Mireia Alcàzar

Assessora en privacitat i protecció de dades personals

Comments are closed.